The beauty of destruction 12 Jan 2018

The beauty of destruction 12 Jan 2018

Glitches, we hebben het allemaal al wel eens gezien. De tv in de pittabar waar een paar vreemde groene balken het beeld verstoren, een panorama beeld met een paar zeer uitgetrokken mensen op, een computerspel waar je plots door de grond zakt in een oneindige diepte, enz…
Hq Default

Deze glitches zijn (meestal) niet zo bedoeld en verstoren de ervaring van de gebruiker. Daarom worden deze fouten zoveel mogelijk vermeden. Maar nu zijn er ook mensen die de glitches gebruiken als een tool om beelden te creëren, dit wordt dan glitch art genoemd.

Hallo, mijn naam is Arne Deprez en ik maak glitch art.
Arne glitched

Filosofie

Wikipedia omschrijft glitch art als “het gebruik van digitale of analoge fouten voor esthetische doeleinden door het beschadigen van digitale gegevens of door het fysiek manipuleren van elektronische apparaten”.
Dit is correct maar je kan het ook een stuk dieper en meer filosofisch bekijken.
image_Wikipedia

Glitch art is ook de schoonheid vinden in destructie. Het verband vinden tussen destructie en creatie, en ontdekken dat ze niet zonder elkaar kunnen bestaan of soms zelfs hetzelfde zijn.

Je kan niks creëren zonder iets anders kapot te maken. Om een tekening te maken moet je het mooie witte blad bevuilen met potlood of inkt. Maar door de destructie van het witte blad is nu wel een andere beeld gecreëerd. Of dit nieuwe beeld beter is dan het originele is vrij voor discussie.
ok_hand

Enkele technieken

Om glitch art te maken bestaan er heel wat technieken. Hier zal ik een paar populaire technieken uitleggen.

Hex-editing

Hex-editing is letterlijk in de code duiken van een foto-bestand en daar dingen in aan passen. Door stukken code weg te doen of er aan toe te voegen krijg je steeds een ander beeld. Minimale aanpassingen kunnen al zeer sterke effecten hebben, Daarom is deze techniek zeer populair bij mensen die beginnen aan glitch art.
Verschillende foto compressies (jpg, png, tiff, enz…) geven uiteenlopende effecten.
hex_editing

Pixelsorting

Pixel sorting is zoals de naam zegt pixels sorteren. Door hexadecimale waarde van pixels in een foto te sorteren op alfabetische waarde kan je een zeer eigenaardig beeld creëren. Vaak wordt er geleidelijk aan gesorteerd zodat de originele foto nog steeds zichtbaar is.
pixelsorting

Datamoshing

Dit is een techniek die enkel kan gebruikt worden bij videos.
De manier waarop video’s gecomprimeerd worden is vrij bijzonder: videos bestaan uit vaste afbeeldingen(ook wel keyframes genoemd) en animatie data. Op die manier moet er niet elke frame een nieuwe afbeelding worden opgeslagen maar bv elke seconde 1 en de rest van de video wordt geladen via de animatie data. Dit zorgt dat de grote van video bestanden drastisch verlaagd kan worden.
Maar als in de code van de video de keyframes verwijderd worden blijft alleen de animatie data over wat voor een zeer vervreemden resultaat zorgt.
Datamoshing